čtvrtek 1. prosince 2011

1.prosinec

Děti si dnes z adventního kalendáře vylovily první dobroty a já se rozhodla, že i tady na blogu udělám takový adventní kalendář.

Na každý den připravím (teda možná) výrobu jednoho typu přáníčka. U něčeho se zapojí i děti, něco bude tvorba spíše pro ty starší.

A dneska začínáme - PŘÁNÍ S VYTLAČENÝM RELIÉFEM.

Nejdříve bude potřeba připravit si šablony. Šablony vyrábím z tenčího kartonu (třeba krabice od rýže, sušeného mléka, pizzy :-o). Na ten si nakreslíme zvolený motiv - buď vlastní nebo obrázek stažený z netu - a vystříháme. Tak a nejnáročnější část máme za sebou.

Na zvolenou šablonu si položíme papír (čím tenčí papír, tím snadněji se vám při vytlačování natrhne, čím silnější papír, tím více se nadřete, ale obrázek bude plastičtější). Vezmeme štětec a koncem (tím druhým, než kterým se maluje) přejíždíme po papíře a snažíme se ho ve výřezech zatlačit dolů. Zvlášť pečlivě postupujeme na místech přechodu mezi vystřiženou a nevystřiženou částí šablony. Je taky dobré předtím přejet přes papír nehtem, ať se obrázek předem naznačí. Po vytlačení celého motivu papír ze šablony sejmeme, z strany, kde jsme pracovali, je obrázek vtlačený, pokud papír otočíme, obrázek plasticky vystupuje vzhůru. Přání dále dozdobíme dle libosti.






Šablony jsem u nás vyráběla já, některé obrázky pak vytlačoval Jáchym - pomohlo, když jsem mu šablonu i s papírem přilepila isolepou ke stolu a lépe se mu dělalo se papírem střední tloušťky.

PS - Koukám, že fotky nic moc :-(, na bílomodrém přání je sněhulák, na žlutohnědém ozdoba a zvonek. V reále vypadají pěkně.

Žádné komentáře:

Okomentovat